Kasteelpark: resten van de burcht

Resten van de burcht van Stokkem

De bescherming omvat de resten van de burcht in het kasteelpark.

Waarden

De resten van de burcht in het park van het kasteel zijn beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde

De burcht was naast die van onder meer Brustem, Kolmont en Montenaken één van de bolwerken van de graven van Loon, gebouwd in de 11de eeuw, met de bedoeling hun pas gevormde grondgebied tegen hun machtige buren, meer bepaald de opkomende vorstendommen van Gulik en Gelre, te beschermen. De burcht speelt een rol in een aantal cruciale gebeurtenissen in de geschiedenis van Loon en Luik. De Loonse successieoorlog (1336-1366) wordt in de burcht van Stokkem beslecht. De burcht speelt een belangrijke rol in de burgeroorlog tussen de familie de La Marck, gesteund door de Franse koning, en de prins-bisschoppen Louis de Bourbon (1456-1482) en Jean de Homes (1483-1505), met aan hun zijde Maximiliaan van Oostenrijk. Hij speelt ook een rol in de oorlog van Lodewijk XIV in 1672-1678, de Negenjarige Oorlog (1688-1697) en de Spaanse successieoorlog (1702-1713). Zowel de graven van Loon als later de prins-bisschoppen van Luik verbleven er dikwijls. Prinsbisschop Erard de la Marck kiest het kasteel als zijn residentie. In de loop der tijden wordt de burcht dan weer verwoest, dan weer heropgebouwd en versterkt, tot de uiteindelijke ondergang in 1702, bij de beschieting door de belegerende Hollandse troepen. De burcht en dus ook de burchtsite zijn onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van het graafschap Loon en het prinsbisdom Luik. Na de afbraak van de burcht in de loop van de 18de eeuw (voor 1771-1777) bouwde de Tongerse arrondissementscommissaris F. Caïmo in 1878, het huidige kasteel Carolinaberg, ter nagedachtenis aan zijn overleden vrouw Carolina de la Brassinne.

Kasteel Carolinaberg

Steenkuilstraat 70 (Dilsen-Stokkem)
Het door F. Caïmo in 1878 gebouwde kasteel in eclectische stijl is een vierkant gebouw van twee bouwlagen en twee traveeën in elke zijde onder mansardedak, met een ronde hoektoren van drie bouwlagen aan de zuidzijde.