Beschermde archeologische site

Hoogtenederzetting op de Kesselberg

Beschermde archeologische site van tot heden

Waarden

De hoogtenederzetting uit de ijzertijd op de Kesselberg is beschermd als archeologische site omwille van het algemene belang gevormd door de:

archeologische waarde

Het nog aanwezige archeologisch bodemarchief is de enige overgebleven bron van informatie om de oprichting en de organisatie van hoogtenederzettingen uit de ijzertijd te kunnen begrijpen. De ijzertijdsite op de Kesselberg heeft dan ook een belangrijke archeologische en wetenschappelijke waarde. De bescherming als archeologische site beoogt in de eerste plaats een behoud van het archeologisch erfgoed op de plaats waar het zich in de bodem bevindt (een behoud in situ). Wanneer dit in situ behoud niet (meer) mogelijk is, moet er steeds voor gezorgd worden dat, via archeologisch onderzoek enerzijds én een volledige integrale uitwerking en publicatie anderzijds, dit archeologisch bodemarchief wordt veiliggesteld (zogenaamd behoud ex situ). Het middeleeuwse Kesselstein maakt integraal deel uit van het archeologisch bodemarchief dat wordt beschermd.

Kesselberg

Hulsbergweg (Holsbeek), Koningsstraat (Leuven)
De Kesselberg is een restheuvel met sporen van menselijke aanwezigheid uit het paleolithicum en restanten van wallen van een hoogtenederzetting uit de middenijzertijd.