Dorpsdries Kleine Brogel en langgestrekte hoeve

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van 05-02-2009 tot heden

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Peer
Deelgemeente Kleine Brogel
Straat Zavelstraat
Locatie Zavelstraat (Peer)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.02/72030/109.1
  • OL002727

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Dorpsdries Kleine Brogel

Zavelstraat (Peer)

Het dorpsgezicht omvat de dorpsdries van Kleine-Brogel, de omgeving van de zeepziederij en van de kapel van Onze-Lieve-Vrouw-van-Rust en een voormalige langgestrekte hoeve.

Is de omvattende bescherming van

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Rust

Zavelstraat zonder nummer, Peer (Limburg)

Zuidwest-noordoost georiënteerd bakstenen bedehuis met zeszijdig dakruitertje en bekronend smeedijzeren kruis, gebouwd in 1858.

Langgestrekte hoeve

Zavelstraat 21, Peer (Limburg)

>Alleenstaande hoeve, gelegen aan de dorpsdries, uit de tweede helft van de 19de eeuw

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Het dorpsgezicht omvat de dorpsdries van Kleine-Brogel, de omgeving van de zeepziederij, de omgeving van de kapel van Onze-Lieve-Vrouw-van-Rust en een voormalige langgestrekte hoeve.

Waarden

De dorpsdries met de voormalige langgestrekte hoeve is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde, historische waarde, volkskundige waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Rondom de voormalige zeepziederij bleef een sober ruraal kader bewaard, dat integraal deel uitmaakt van het complex en bestaat uit een driehoekige dorpsdries met aanpalende voormalige langgestrekte hoeve, Zavelstraat nr.21, een beeldbepalend element uit de tweede helft van de 19de eeuw. De hoeve van het dorpsgezicht ligt in woonuitbreidingsgebied.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.