Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Windmolen De Hoop met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Windmolen De Hoop en opslagplaats met omgeving

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht betreft de windmolen De Hoop met erf waarop zich verschillende gebouwen bevinden. De molen is met omringende opslagplaats ook als monument beschermd.

Waarden

De onmiddellijke omgeving van de windmolen genaamd De Hoop is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

volkskundige waarde

wetenschappelijke waarde

Windmolensite De Hoop

Zandstraat 74-78, 78A-B (Dilsen-Stokkem)
Windmolen De Hoop, gebouwd in 1870, is een korenmolen, van het type stenen bovenkruier, stellingmolen met een achthoekige gemetselde gaanderij. Achteraan het molenerf bevindt zich de gerenoveerde, vroegere molenaarswoning uit de tweede helft van de 19de eeuw, met een lager aansluitend stalgedeelte en een dwarsschuur. Het langgestrekt, evenwijdig aan de straat gelegen, bakstenen volume onder zadeldak gaat terug op een pannendroogschuur van een hier gelegen pannenfabriek.