Langgestrekte hoeve en omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van 05-02-2009 tot heden

Straat Zavelstraat, Vliegveldlaan
Locatie Vliegveldlaan, Zavelstraat (Peer)

Langgestrekte hoeve

Vliegveldlaan 29, Peer (Limburg)

Pal aan de straat gelegen, van een gecementeerde stoep voorziene, leegstaande hoeve, volgens buurtbewoner van 1910.

Beschrijving

Het dorpsgezicht te Kleine Brogel bestaat uit de oostelijke omgeving van de langgestrekte hoeve met als adres Zavelstraat 8 (beschermd als monument) en uit de langgestrekte hoeve met als adres Vliegveldlaan 24.

Waarden

De oostelijke omgeving van hoeve Zavelstraat 8 met inbegrip van de voormalige langgestrekte hoeve Vliegveldlaan +27 is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde, historische waarde, volkskundige waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Rondom de hoeve bleef een sober ruraal kader bewaard, dat integraal deel uitmaakt van de hoeve. Een kleine, al in de Atlas van de Buurtwegen (1845) aangeduide veldweg ten oosten hoort hierbij, alsook de aan de Vliegveldlaan gelegen, leegstaande voormalige langgestrekte hoeve met bijgebouwen, het geheel van bak- en cementsteen, met typische ritmerende lisenen en aflijnende rechte muizentand. Van deze laatste hoeve bleven ook de waterput en de mestvaalt behouden. De hoeve in het dorpsgezicht ligt ook in woongebied met landelijk karakter, met aanpalend agrarisch gebied.