Watermolen Luimertingenmolen

Watermolen Luimertingenmolen en omgeving, hoeven en omgeving

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de Luimertingenmolen, bestaande uit een molenmolenhuis, molenaarswoning en bijgebouwen in vakwerk.

Waarden

De Luimertingenmolen, gevormd door molenhuis en molenaarswoning, alsook bijgebouwen in vakwerk, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Het complex bestaat uit enerzijds het molenhuis (de watergraanmolen van het onderslagtype is ontmanteld) met de aansluitende molenaarswoning en anderzijds het U-vormig complex van dienstgebouwen (dwarsschuur enstallingen) rond het gekasseid erf met mestvaalt.
De grotendeels versteende en verankerde vakwerkbouw van het complex zit onder zadeldaken, doorgaans met Vlaamse pannen.

historische waarde

De banmolen, eertijds in gedeeld bezit van de heer van Kortessem en de provinciale commandeur van de Duitse orde in de Nederlanden, wordt al vermeld in een akte van 13 maart 1292 en dateert in kern uit de 18de eeuw. Hij werd opgetrokken ten noorden van de ‘Meulenbeeck’, een bewust hiertoe gegraven aftakking van de Mombeek. Op de Ferrariskaart (1771-77) is hij aangeduid als een L-vormig pand. De molen verschijnt eveneens L-vormig in de Atlas van de Buurtwegen (1840-44), deze keer bestaande uit twee autonome elementen. Het complex werd verder uitgebouwd in de tweede helft van de 19de eeuw. De maalactiviteiten stopten in 1969.

sociaal-culturele waarde

De ordonnantie en de diverse functies van de bestanddelen getuigen van de vroegere molenactiviteit.

Luimertingenstraat 2 (Kortessem)
De voormalige watermolen met molenhuis, molenaarswoning en bijgebouwen in vakwerk, deels versteend, werd reeds vermeld in de 13de eeuw maar het huidige uitzicht is voornamelijk 18de-eeuws.