Beschermd monument

Hoeve Ooievaarsnest

Beschermd monument van 04-08-2009 tot heden

ID: 2132   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/2132

Besluiten

Hoeven
definitieve beschermingsbesluiten: 04-08-2009  ID: 4642

Beschrijving

Deze hoeve, genaamd Ooievaarsnest, te Grote Brogel, is beschermd als monument.Waarden

Het Ooievaarsnest is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

De historische waarde ligt in de rijke documentatie qua teksten, tekeningen en cartografisch materiaal, waaronder documenten in het Rijksarchief van Hasselt (Grote-Brogel, schepenbank) en in het Nordrhein Westfälisches Hauptstaatsarchiv in Düsseldorf (Depositum Nesselrode-Ehreshoven). Verder was de boerderij, waarvan de grondvesten zouden teruggaan tot de 13de eeuw, bezit van de heren van Grote-Brogel in het ancien régime. Het complex werd heropgebouwd na een brand in 1866.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: De historische in casu architectuurhistorische waarde ligt in de klassieke Kempische ordonnantie en in de traditionele verankerde baksteenbouw met vlechtingen en muizentanden.

volkskundige waarde

De volkskundige waarde ligt in het feit dat de hoeve volgens een lokale mondelinge traditie het geboortehuis was van P. Bruegel de Oude, een tijdlang fungeerde als café en in de 18de eeuw diende als gevangenis van een aantal Bokkenrijders.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Hoeve Ooievaarsnest

Hoogstraat 4 (Peer)
Deze hoeve, genaamd Ooievaarsnest, is volgens een lokale mondelinge traditie het geboortehuis van schilder Pieter Bruegel de Oude. De kern van het complex gaat terug tot de 13de eeuw. In de 18de eeuw fungeerden de kelders als gevangenis voor Bokkenrijders.