Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Watermolen Luimertingenmolen: omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Watermolen Luimertingenmolen en omgeving, hoeven en omgeving

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht betreft de onmiddellijke omgeving van de als monument beschermde watermolen. De watermolen zelf maakt geen deel uit van deze bescherming.

Waarden

De onmiddellijke omgeving van de Luimertingenmolen, met de samenloop van Molenbeek en Oude Beek, is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Bij de Luimertingenmolen zijn nog een moestuin en een restant van hoogstamboomgaard behouden. De erg landelijke omgeving bestaat uit weilanden, enkele akkers, knotwilgrijen en populieraanplantingen.
De Luimertingenmolen werd aan de zuidkant voorzien van water via de Molenbeek, een aftakking van de Mombeek. Ten noorden liep de Oude Beek. Beide kwamen terug samen als 'Mombeek' op circa 100 meter ten westen van de molen. De samenloop van beide beken is visueel verbonden met de Luimertingenmolenl aangezien er open weiland tussen gelegen is. De beken zijn historisch en functioneel onlosmakelijk verbonden met de molen.
Tussen beide beken is de Luimertingenstraat gekasseid.

Watermolen Luimertingenmolen

Luimertingenstraat 2 (Kortessem)
De voormalige watermolen met molenhuis, molenaarswoning en bijgebouwen in vakwerk, deels versteend, werd reeds vermeld in de 13de eeuw maar het huidige uitzicht is voornamelijk 18de-eeuws.