Hoeve Broekxhof

Hoeven

De hoeve Broekxhof te Grote Brogel, is beschermd als monument.

Hoeve Broekxhof is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

De historische waarde ligt in de eerste vermelding in 1492, in de kern die teruggaat tot de tweede helft van de 18de eeuw en in de aanduiding op historische kaarten, waaronder de Ferrariskaart en de Atlas van de Buurtwegen.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: De architectuurhistorische waarde ligt in de klassieke Kempische ordonnantie en in de traditionele verankerde baksteen bouw met aandaken, vlechtingen, schouder- en topstukken, muizentand en uilengaten.

sociaal-culturele waarde

De sociaal-culturele waarde ligt in het feit dat de hoeve het geboortehuis is van de sociale voorman Pieter Jan Broekx. De dienstgebouwen en aanwezige fruitbomen wijzen erop hoe het boerenbedrijf functioneert.

Hoeve Broekxhof

Mgr. Broekxstraat 5-6 (Peer)
Het complex gaat in de kern terug tot de tweede helft van de 18de eeuw en is een voorbeeld van de klassieke Kempische ordonnantie met traditionele architecturale elementen.