Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Hoeve De Licht met omgeving

Hoeve De Licht
voorlopige opheffingsbesluiten: 16-10-2023  ID: 15202

Hoeve De Licht: woonhuis, poortgebouw, schuur en omgeving

Hoeve De Licht met haar omgeving was beschermd als dorpsgezicht.

Op 16 oktober 2023 werd de bescherming als dorpsgezicht voorlopig en op 27 maart 2024 definitief opgeheven omwille van het algemeen belang. Door de volledige bebouwing en verharding van de omgeving zijn de erfgoedwaarden sterk aangetast.

Waarden

De hoeve De Licht was met haar onmiddellijke omgeving beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

volkskundige waarde

Hoeve De Licht

Kantonsweg 8, 14, 8A, 14A-D (Dilsen-Stokkem)
De hoeve was de zetel van het laathof van de nieuwe nederzetting in het Holt van Lede, Holthuizen, later Houthuyzen en Houtissen. In 1578 was de hoeve eigendom van Dionysius van den Eertwech, burgemeester van Maaseik, en in deze periode werd ze door brand verwoest en werd de naam veranderd in De Licht. Op de Ferrariskaart (1771-77) staat de hoeve aangeduid als een ruime, semigesloten hoeve. Van de oorspronkelijke gebouwen resteren nu een L-vormige vleugel met het woonhuis van vijf traveeën en een bouwlagen, met jaartal 1685 door middel van muurankers, en een haakse vleugel met inrijpoort en stallen aan de straatzijde.