Kapel van Onze-Lieve-Vrouw-ten-Spiegele

Beschrijving

Cisterciënzerplein z.nr. Z.g. "Kapel van O.-L.-Vrouw-ten-Spiegele". Voormalige wagenschuur van de Abdij van Rodenburg, later Groeningeabdij. Beschermd als monument bij K.B. van 04.04.1975. Kapel heden gelegen te midden van de residentiële woonwijk z.g. Rodenburg. In 1237 doen Johanna en Agnes van Roodenburg afstand van hun gelijknamig leen en stichten er een abdij. De

Dwarsschuur met aansluitend wagenhuis

Cisterciënzerplein (Kortrijk)
Langgestrekt schuurvolume met 17de-eeuwse dwarsschuur en aansluitend wagenhuis uit de vroege 19de eeuw. De schuur maakte deel uit van een abdijhoeve van de Kortrijkse Groeningeabdij. Bij de sloop van de hoeve (begin jaren 1970) werden het hoeve-erf, de resterende walgracht, een deel van de gekasseide erfoprit met bakstenen hekpijlers en het imposante schuurvolume behouden. Erfoprit gemarkeerd door twee bakstenen pijlers, waarvan één met heiligennis afgesloten door hekwerk met Maria-monogram.