Vakwerkschuur met hekwerk

Watermolen Luimertingenmolen en omgeving, hoeven en omgeving

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de vakwerkschuur met hekwerk, behorende tot de kasteelhoeve van het kasteel van Printhagen.

Waarden

De vakwerkschuur en het hekwerk en –pijlers zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

De dwarsschuur is een dienstgebouw, behorende tot de kasteelhoeve van kasteel Printhagen. De schuur verwijst naar het belang van het landbouwbedrijf dat bij de aanvang van de 20ste eeuw werd uitgebreid aan de overkant van de dreef die de kasteelhoeve scheidt van het overige landbouwareaal. Doordat de schuur haar oorspronkelijke functie heeft behouden, wordt het agrarisch karakter extra benadrukt.
Het hek naast de schuur geeft toegang tot een historische dreef.

in casu architectuurhistorische waarde:
De vakwerkschuur betreft een dwarsschuur van vijf traveeën (met tussenstijlschoren, uitgezonderd in de derde travee). De schuur is opgetrokken in stijl- en regelwerk met authentieke bakstenen vullingen, onder een zadeldak met Vlaamse pannen.
Naast de schuur staan vierkante hekpijlers met geprofileerde afdeksteen in Maaslandse kalksteen. Aan de pijlers is een eenvoudig smeedijzeren hekwerk bevestigd.

historische waarde

De schuur is in 1855 voor het eerst kadastraal opgetekend. Volgens de aanduiding in het dakvlak dateert de huidige schuur van 1907.
Het hekwerk met pijlers, links van de schuur, behoort tot een dreef die op de Ferrariskaart (1771-77) is aangeduid.

Printhagendreef (Kortessem)
De vakwerkschuur is een dienstgebouw behorende tot de kasteelhoeve van het kasteel van Printhagen, aan de overzijde van de Printhagendreef. Het hek is een restant van een oude dreef, die dwars op de Printhagendreef uitkomt.