Gesloten hoeve: boerenwoning, stallen en poortgebouw

Watermolen Luimertingenmolen en omgeving, hoeven en omgeving

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de gebouwen behorend tot de hoeve, met uitzondering van de dwarsschuur ten noorden van het erf.

Waarden

De gesloten hoeve (met uitzondering van de vernieuwde dwarsschuurvleugel) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Het gesloten hoevecomplex, bestaande uit woonhuis, poortvleugel, stalvleugel en vernieuwde dwarsschuur, heeft nog traditionele zadeldaken met Vlaamse pannen. Het stijl- en regelwerk is deels versteend.
Het woonhuis heeft zijn ordonnantie, schrijnwerk en centrale haard behouden.

historische waarde

De hoeve staat reeds afgebeeld op de Ferrariskaart (1771-77). In de Atlas van de Buurtwegen (circa 1844) is de hoeve weergegeven als semi-gesloten complex. Omstreeks 1857 ontstaat een gesloten complex. Deze constellatie is tot op heden bewaard, enkel de volumes zijn in de loop der jaren licht gewijzigd.

sociaal-culturele waarde

De authentieke constellatie, ordonnantie en functie-invulling van het hoevecomplex verwijzen naar de jarenlange agrarische activiteit.

Gesloten hoeve

Reeweg 87 (Kortessem)
De gesloten hoeve werd reeds aangeduid op de Ferrariskaart van 17701-1778 en is nog gedeeltelijk opgetrokken in vakwerk.