Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Gesloten hoeve: dwarsschuur en omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Watermolen Luimertingenmolen en omgeving, hoeven en omgeving

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht betreft de dwarsschuur en de onmiddellijke omgeving van de gesloten hoeve, bestaande uit twee vakwerkhoeven aan de overzijde van de straat en de agrarische context.

Waarden

De agrarische omgeving van de hoeve met vakwerkschuur en hoevecomplex met vakwerkcomponenten en naastliggende houten schuur is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

historische, in casu architectuurhistorische en sociaal-culturele waarde:
De vakwerkhoeve Reeweg 87 is gelegen in een agrarische omgeving. Aan de straatzijde, rechts van de hoeve staat een waardevolle, oude geknotte es.
Aan de overkant van de straat, Reeweg 82, staat een hoeve waarvan de vakwerkstructuur van de schuur nog bijna volledig intact is. De overige vleugels zijn in baksteen opgebouwd, helaas geverfd om een (nep!)vakwerkstijl te bekomen.
Iets verderop (Reeweg 78), waar een loofhoutdreef (Eikveldstraat ) uitkomt op de Reeweg bevindt zich een hoevecomplex dat nog volumes bevat met een vakwerkkern. Naast de hoeve staat nog een authentieke open houten schuur onder zadeldak met Vlaamse pannen. Het erf is aan de kant van de Eikveldstraat afgezoomd door een haagbeukhaag.
Door de aanwezige vakwerkelementen getuigen Reeweg 82 en 78, en de omgeving ervan, van een oud agrarisch landschap dat gekenmerkt werd door de vele vakwerkhoeven.

Gesloten hoeve

Reeweg 87 (Kortessem)
De gesloten hoeve werd reeds aangeduid op de Ferrariskaart van 17701-1778 en is nog gedeeltelijk opgetrokken in vakwerk.