Teksten van Watermolen 't Mieleke: omgeving

Watermolen 't Mieleke: omgeving_versie1_20160311 ()

Watermolen 't Mieleke: omgeving versie 1 - 30.01.2014 ()

De omgeving van de watermolen ‘t Mieleke wordt begrensd door de André Dumontlaan in het noorden, de Nieuwstraat in het oosten, het hoevegebouw in het zuiden en de Nieuwe en Oude Beek in het oosten.

De omgeving vormt sinds de 18de eeuw de inplantingsplaats van de watermolen. De ruimte wordt deels ingenomen door de parking van het heemkundig museum dat in het molengebouw gevestigd is en deels door de hoeve en tuin ten zuiden van de molen. Deze tuin is aangelegd met een grasveld, vijver en moestuin, van elkaar gescheiden door grindpaden.

Bibliografie

• Archief Onroerend Erfgoed Limburg, DL000395, Watermolen ’t Mieleke en omgeving, beschermingsdossier (J. De Schepper, 1995).
  • SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België. Architectuur. Provincie Limburg. Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel – Gent, 8-9.

Auteurs:  Schlusmans, Frieda; Daemen, Caroline; De Schepper, Jo