Langgestrekte hoeve

Hoeven

De langgestrekte hoeve te Peer, is beschermd als monument.

Waarden

De voormalige langgestrekte hoeve is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

De langgestrekte hoeve werd mogelijk opgetrokken in 1870, terwijl het typische geknikte zadeldak in een later stadium werd aangebracht. Op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1845) komt er op deze plek mogelijk reeds een ouder architecturaal element voor.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Traditionele kenmerken van de vrij gaaf bewaarde hoeve zijn de bouwwijze als verankerde baksteenbouw, de "klassieke" Kempische ordonnantie, de zadel- en lessenaarsdaken, de gecementeerde plint, de rechte muizentanden en de blinde westelijke zijpuntgevel. Een extra-meerwaarde ligt in het grotendeels bewaarde houtwerk.

sociaal-culturele waarde

De meidoornhaag, de linden, de beuk, de tamme kastanjelaar en de waterput maken integraal deel van dit agrarisch complex en wijzen aan hoe een boerenbedrijf functioneert. De hoeve, omgeven door weiland, ligt in de ankerplaats van de Dommel en de Bollisserbeek, in landschappelijk waardevol agrarisch gebied.

Langgestrekte hoeve

Voortstraat 9 (Peer)
Deze hoeve werd mogelijk opgetrokken in 1870 en getuigt met haar traditionele elementen hoe een boerenbedrijf functioneerde.