Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Vakwerkhoeve: omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Watermolen Luimertingenmolen en omgeving, hoeven en omgeving

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht betreft de agrarische omgeving van de vakwerkhoeve. De als monument beschermde gebouwen van de hoeve maken geen deel uit van het dorpsgezicht.

Waarden

De onmiddellijke omgeving van de semi-gesloten vakwerkhoeve is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

De weilanden in de onmiddellijke omgeving vormen een belangrijondersteuning voor de agrarische erfgoedwaarde van de hoeve; zij hebben een bufferende functie ten aanzien van de bouwzone.

Vakwerkhoeve

Helstraat 93 (Kortessem)
Semi-gesloten vakwerkhoeve uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Jongenbos

Diepenbeek (Diepenbeek), Hoeselt, Romershoven (Hoeselt), Vliermaalroot (Kortessem)
Het Jongenbos ligt ten noordoosten van het centrum van Vliermaalroot, in het noordelijke gedeelte van Vochtig-Haspengouw. Het reliëf is nagenoeg vlak. Het historishc stabiele bos fungeerde steeds als park- en jachtdomein van het gelijknamige Loonse leengoed. De bouwheer van het huidige kasteel zou zeventigduizend bomen hebben aangeplant als compensatie voor de kap van het toenmalige loofbos, nodig voor de bouw van het kasteel (oa. voor brandhout in de ovens van de steenbakkerij). De vijver achter het kasteel is het resultaat van de kleiwinning voor de bakstenen. Rond het bos heeft het landschap een agrarisch karakter.