Langgestrekte hoeve met parallel dienstgebouw

Hoeven

De langgestrekte hoeve met parallel dienstgebouw te Wijchmaal, is beschermd als monument.

Waarden

De langgestrekte hoeve met parallel dienstgebouw is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

De hoeve ‘van Bollen op den Berg’ werd opgetrokken in 1902, getuige de jaartalankers in de westelijke zijpuntgevel. Het dienstgebouw dateert van 1909 en 1929.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Traditionele elementen van deze gaaf bewaarde hoeve zijn de bouwwijze als verankerde baksteenbouw, de ‘klassieke’ Kempische ordonnantie, de gecementeerde plint en analoog afgewerkte westelijke zijpuntgevel, de zadel- en lessenaarsdaken, de rechte muizentand en de uilengaten. Een extra-meerwaarde ligt in het grotendeels bewaarde houtwerk, alsook in de dito innerlijke structuur en afwerking.

sociaal-culturele waarde

De omhaagde voormalige boomgaard, de linden ten zuidwesten, de meidoornhagen, de mestvaalt en het erf met veldstenen zijn essentiële exponenten van het boerenbedrijf. De hoeve ligt in open agrarisch gebied.

Bovenstestraat 3 (Peer)
Deze langgestrekte hoeve met parallel dienstgebouw werd opgetrokken van 1902 tot 1929.