Domein Messem

Beschrijving

Legeweg nr. 412. Domein "Messem" bestaande uit een villa en een hoeve ingeplant in een ruim park. 13de eeuw: vermelding van domein Messem onder heerlijkheid van Straeten, als eigendom van familie van Messem, later opgevolgd door Van Doorne, Vandenheede, Heingiaert en de l’Espée. 1561-1571: afbeelding van kasteel op kaart van Pieter Pourbus. Het kasteel met arkeltorentjes staat weergeg

Kasteeldomein Messem met villa en hoevegebouwen

Legeweg 412, 416 (Brugge)
Domein Messem bestaat nu enerzijds uit een grote villa en anderzijds uit de hoevegebouwen. De woning is ondergebracht in de verbouwde voormalige remisegebouwen met geïntegreerde duiventoren vermoedelijk uit de 17de eeuw. Voormalige duiventoren op vierkante plattegrond, verankerd bakstenen parement met ingewerkt Sint-Andrieskruis. Ten noorden van erf schuur met centrale wagendoorrit. In dit park is het voorste gedeelte een getuige van een landschappelijke aanleg, in het achterste zitten nog structuren van een vroegere Franse geometrische aanleg met onder andere dreefstructuren ronde en centraal punt (vijvertje). In het uiterste zuidoosten een kapel uit 1873.