Sint-Rochuskapel en vier pesthuisjes

Beschrijving

Koning Albertstraat z.nr. en nrs. 28-30-32-34/ IJzerlegerstraat. Sint-Rochuskapel en vier zogenaamde pesthuisjes of "burgerlijke godshuizen"/ "Heilig Geesthuis" (cf. bouwplan). Wederopbouw ter vervanging van de vooroorlogse Kleine H. Geestkapel met aansluitend woongelegenheid voor een achttal arme vrouwtjes, die als compen

Koning Albertstraat 28-34 (Diksmuide)
Wederopbouw ter vervanging van de vooroorlogse Kleine Heilige Geestkapel met aansluitend woongelegenheid voor een achttal arme vrouwtjes, die als compensatie dagelijks een paternoster moesten bidden in de Heilige Geestkapel. Deze stichting zou teruggaan op de 15de eeuw. De kapel werd kleinschaliger heropgebouwd, nu met driezijdige koorsluiting en kleine sacristie. Stilistisch wordt gekozen voor de regionale baksteentraditie met referentie aan de laatgotiek. Samenstel van vier smalle huisjes onder doorlopend zadeldak, in spiegelbeeldschema. Verzorgde verankerde baksteenbouw met tuitgevels met aandaken en vlechtingen.