Redoute van Mikhem of Fort Courrières

Beschrijving

Mikhemstraat nr. 4. "Redoute van Mikhem" of "Fort Courrières". De redoute is in het najaar van 1703 aangelegd tijdens de Spaanse Successieoorlog en dit in de voorbereiding van de aanleg van het versterkte legerkamp. Het geheel werd ingeplant dicht tegen de weg richting Dudzele op de noord-zuidlopende zandrug, tussen twee lager gelegen en inundeerbare weide

Redoute van Mikhem

Mikhemstraat 4 (Damme)
De redoute is in het najaar van 1703 aangelegd tijdens de Spaanse Successieoorlog en dit in de voorbereiding van de aanleg van het versterkte legerkamp. Het geheel werd ingeplant dicht tegen de weg richting Dudzele op de noord-zuidlopende zandrug, tussen twee lager gelegen en inundeerbare weide-arealen. In de parochierekening van Oostkerke van 1742 wordt een oppervlakte van 2 gemet 25 roeden (0, 89 ha) opgegeven. Dwars door het fort liep van west naar oost "de halve verdonkerden Doestweg". Op de kaart van de 19de eeuw wordt de vierkante gracht door een bomenrij afgeboord.