Park van kasteel Hogemeyer: bruine beuk

Kasteel, kasteelhoeve en landgoed Hogemeyer en bomen

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de bruine beuk (Fagus sylvatica ‘Atropunicea’) op het landgoed van het vermoedelijk rond 1750 opgetrokken kasteel Hogemeyer.
Op het moment van bescherming had deze bruine beuk een stamomtrek van 407 cm.

Waarden

De bruine beuk ( Fagus sylvatica ‘Atropunicea’) met 407 cm stamomtrek is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

artistieke waarde

door hun verscheidenheid in kleur en textuur vormen zij een rijk geschakeerd, esthetisch geïnspireerd ensemble.

wetenschappelijke waarde

omdat ze typisch voor de 19de-eeuwse landschappelijke aanleg uitzonderlijk grote afmetingen hebben.

Is de omvattende bescherming van

Bruine beuk in park kasteel Hogemeyer

Hoogemeyer 3 (Kortenaken)
De bruine beuk ( Fagus sylvatica ‘Atropunicea’) bevindt zich op het landgoed van het kasteel Hogemeyer. Het huidige kasteel werd vermoedelijk rond 1750 opgetrokken als landhuis met lusttuin binnen een rechthoekige omwalling, gelegen aan de zuidgrens van het Groot Begijnbos nabij de grens met Waanrode. Het domein gaat in oorsprong echter terug tot in de eerste helft van de 14de eeuw.

Park van het Kasteel Hogemeyer

Hoogemeyer 3-4 (Kortenaken)
Landhuis of 'huis van plaisantie' uit het midden van de 18de eeuw, aanzienlijk verbouwd en uitgebreid tussen 1859-1860 met bouw van hoektoren, neogotische huiskapel en kasteelhoeve; landhuis met park van circa 1 hectare 33 are met sporen van vroeg 19de-eeuws landschappelijke aanleg park.