Herberg Oud Gemeentehuis

Beschrijving

Weggevoerdenplein nr. 1/ Marktplein. Herberg z.g "Oud Gemeentehuis". Tijdens het ancien régime schepenhuis en daarna gemeentehuis tot 1940, waarna de gemeentediensten verhuizen naar de Kerkstraat nr. 10 (cf. Marktplein nr. 9). Volgens de literatuur wordt het schepenhuis reeds afgebeeld op de kaarten van de heerlijkheid Nieuwenhuize uit het eind van de 16de eeuw. Het laat 1

Weggevoerdenplein 11 (Kuurne)
Tijdens het ancien régime schepenhuis en daarna gemeentehuis tot 1940, waarna de gemeentediensten verhuizen. Volgens de literatuur wordt het schepenhuis reeds afgebeeld op de kaarten van de heerlijkheid Nieuwenhuize uit het eind van de 16de eeuw. Het laat 18de-eeuwse landboek van de heerlijkheid Leenhove en ammanie Stuerenambacht (1784) toont een rechthoekig volume onder zadeldak. Thans, aangepast pand, met 18de-eeuwse kern.