Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Semi-gesloten hoeve: omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Hoeven met omgeving

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht betreft de onmiddellijke omgeving van de hoeve, bestaande uit het weiland met restanten van een boomgaard rondom de hoeve en de landweg langs het perceel. De als monument beschermde hoeve maakt geen deel uit van het dorpsgezicht.

Waarden

De omgeving van de hoeve is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

historische, in casu architectuurhistorische, sociaal-culturele en volkskundige waarde:
De agrarische omgeving van de vakwerkhoeve, met gedeeltelijk bewaarde, typische afbakening door middel van hagen en ontsloten door veldwegels, is representatief voor de historisch onbebouwde context van de hoeve, die de oorspronkelijke landbouwfunctie van de bebouwing accentueert en de esthetische aspecten van het vakwerk - als landelijke bouwtechniek bij uitstek - onderstreept.

Semi-gesloten hoeve

Lindestraat 149 (Alken)