Kapelanie

Sint-Martinuskerk: toren, kerkhofmuur, kapelanij en omgeving

De bescherming als monument betreft de kapelanie van Dilsen.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische en sociaal-culturele waarde van de voormalige kapelanie als volgt werd gemotiveerd: "als een gaaf bewaard, fraai voorbeeld van een landelijke, laatclassicistische woning. Andere belangrijke aspecten zijn de zeldzame deuropening in houten omlijsting in de achtergevel, de bewaarde binnenindeling en het 18de-eeuwse stucwerk. De sociaal-culturele waarde wordt bepaald door de getuigewaarde: samen met de kerktoren vormt de voormalige kapelanie de kern van het historisch gegroeide dorp, waarvan de oorspronkelijke structuur af te lezen is uit de liggen der beide gebouwen ten opzicht van elkaar."

• Onroerend Erfgoed Limburg, Beschermingsdossier DL000346, Oud-Dilsen. Toren van de 16de-eeuwse Sint-Martinuskerk met kerkhofmuur, gelegen Oude Kerkstraat; de voormalige kapelanij, gelegen Vissersstraat 2 en de onmiddellijke omgeving, advies KCML (1992).

De voormalige kapelanie is beschermd als monument omwille van het algemeen belang.

Kapelanie

Vissersstraat 2 (Dilsen-Stokkem)
Kapelanie, gebouwd door pastoor Bex in 1740 voor de eerste kapelaan Joes Loesen. Alleenstaand breedhuis, wat achteruit gelegen ten opzichte van de straat, tegen de muur van het oude kerkhof.