Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Kasteel Printhagen: kasteel en kasteelhoeve met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Kasteel, hoeve en omgeving

De bescherming omvat het kasteel en kasteelhoeve van Printhagen met de onmiddellijke omgeving.

Waarden

Het kasteel en kasteelhoeve van Printhagen met de onmiddellijke omgeving is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Is de omvattende bescherming van

Herenboerparkje bij kasteel Printhagen

Printhagendreef 4 (Kortessem)
Laat 19de-eeuws herenboerenparkje in eenvoudige landschappelijke stijl aangelegd op de 18de-eeuwse tuinsite. In functie van de huidige, recente tuinaanleg hertekende slangvormige vijver, mogelijk de restant van de in 1810 gesignaleerde lusttuin.

Kasteel Printhagen

Zware vierkante constructie van vijf traveeën en drie bouwlagen, onder een hoog tentdak met drie dakkapellen en een achthoekige lantaarn als bekroning, in kern uit de eerste helft van de 17de eeuw.

Vakwerkschuur met hekwerk

Printhagendreef (Kortessem)
De vakwerkschuur is een dienstgebouw behorende tot de kasteelhoeve van het kasteel van Printhagen, aan de overzijde van de Printhagendreef. Het hek is een restant van een oude dreef, die dwars op de Printhagendreef uitkomt.