Laatclassicistisch herenhuis

Beschrijving

Sint-Janstraat nr. 36/ Kalverstraat. Laatclassicistisch herenhuis gebouwd in 1848. Historiek. Het herenhuis wordt gebouwd na sloop van drie kleinere panden in opdracht van Vital Lamblin, ontvanger der registratie, die tevens in hetzelfde jaar het handelspand nr. 37 laat optrekken. Het bouwplan (1847) situeert de toegang met de natuurstenen omlijsting in de vierde travee, uitgevoerd als c

Sint-Janstraat 36 (Tielt)
Laatclassicistisch herenhuis gebouwd in 1848. Hoekpand met achterliggende tuin, waarlangs hoge bakstenen tuinmuur. Dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder combinatie van schild- en zadeldak. Gebruik van natuursteen voor hoge plint met ingewerkte afgeronde schamppaal. Nieuw parement in rode siersteen. Rechthoekige muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk. Geaccentueerde middentravee door deur in bewaarde natuurstenen omlijsting met entablement waarboven balkon met eenvoudige ijzeren leuning. Op rechtse muurpenant, natuurstenen gedenkplaat met gebeiteld opschrift. Natuurstenen trap. Haakse achterbouwen met onder meer oculi, getoogde staldeurtjes en nieuwe muuropeningen.