Houten windmolen Landergemmolen of Vanoottegemsmolen

Beschrijving

Reeds voor 1418 vermelding van een staakmolen (graanmolen) op de huidige molenwal. Molen gelegen op het foncier van de heerlijkheid Landergem, gehouden van het grafelijk leenhof De Stenen Man te Oudenaarde.

Is de gedeeltelijke vaststelling van

Site Landergemmolen

Landergemstraat 34-36 (Anzegem)
Site van de Landergemmolen, een houten windmolen die reeds in 1418 vermeld wordt als een staakmolen voor het malen van graan, maar werd heropgericht in het begin van de 17de eeuw. In 1780 of 1781 werd de molen grotendeels vernieuwd. De molensite omvat het ensemble van de houten staakmolen op een molenberg met een klein bakstenen bedrijfsgebouw, dat vanaf de vroege 20ste eeuw bij windstilte dienstdeed als mechanische maalderij, en twee landelijke woningen ten westen en noordoosten, waarvan de westelijke de oorspronkelijke molenaarshoeve met 19de-eeuwse kern betreft en eveneens een ast omvat.