Gesloten hoeve Boswinning

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw, hoeve Boswinning en omgeving

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de 18de-eeuwse gesloten hoeve Boswinning. De ruime omgeving van de hoeve, in het landschap van de Getevallei, is als dorpsgezicht beschermd.

Het beschermingsdossier motiveert de historische waarde van de Boswinning als volgt: "mooi voorbeeld van een middelgrote, witgeschilderde vierkanthoeve uit het midden van de 18de eeuw, met geïsoleerde ligging te midden van de Getevallei en gevormd door een zowel in- als uitwendig gaaf bewaard éénlaags woonhuis met steekboogvensters- en deur en een risalietvormig accent in de vorm van een opgaand dakvenster met driehoekige bekroning boven de inkomdeur, een poortgebouw met rondboogpoort en duiventil, een stalvleugel met rondboogdeurtjes en oculi en een verlaagde dwarsschuur."

• Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DW000053, Bosstraat: Onze-Lieve-Vrouwkerk, Boswinning en onmiddellijke omgeving te Bos (PAESMANS G., 1994).

De zogenaamde Boswinning is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Bosstraat 1 (Zoutleeuw)
Gesloten hoeve waarvan het woonhuis, een gedeelte van de stallen en het poortgebouw met duifhuis, opklimmen tot de 18de eeuw.