Kazerne Kapitein Stevens

Complex van militaire gebouwen, fasegewijs ontstaan.

Diksmuidse Heirweg 6 (Zedelgem)
Na de Eerste Wereldoorlog oorlog richtte het Belgische leger een munitiedepot op. In 1924-1925 een kazerne met administratief centrum gebouwd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende de kazerne korte tijd als kamp voor Belgische en Franse krijgsgevangenen. Vanaf 1951 school voor onderofficieren. Daarvoor worden enkele blokken bijgebouwd, daarna nog enkele wijzigingen. In 2007 verhuist de school naar Sint-Truiden. De gebouwen in 2008 aangekocht door de provincie West-Vlaanderen om er een Provinciaal Opleidingscentrum voor Veiligheidsdiensten in onder te brengen. De blokken staan rond begraasde of geasfalteerde binnenpleinen gegroepeerd. Het oudste type wordt gekenmerkt door gebruik van oranje baksteen boven een gecementeerde plint en onder zadeldak (mechanische pannen), in- en uitspringende delen. Segmentboogvormige muuropeningen en bij de eindgevels een klimmende lijst onder de dakrand. Recenter type in roze baksteen boven een gecementeerde plint en onder mansardedak (Vlaamse pannen).