Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Hoeve Vrijens: omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Geografisch pakket Riemst

Beschrijving

De omgeving van Hoeve Vrijens te Kanne is beschermd als dorpsgezicht. Deze bescherming omvat de achterliggende onbebouwde percelen in de richting van de Jeker en verschillende - ten noorden van de hoeve gelegen - woningen. De als monument beschermde hoevegebouwen maken geen deel uit van het dorpsgezicht.

Waarden

De woonhuizen en de omgeving van de hoeve is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, sociaal-culturele waarde

in casu stedenbouwkundige waarde: Omdat ze integrerend deel uitmaken van dit hoevecomplex en het straatbeeld mede bepalen.

Is de omvattende bescherming van

Hoeve Vrijens

Bovenstraat 52 (Riemst)
U-vormig geheel met gebouwen uit de 17de eeuw, 18de eeuw en tweede helft 19de eeuw. Witgekalkte mergelstenen gebouwen, gegroepeerd rondom een rechthoekige binnenplaats.

Mergelwoning

Bovenstraat 46 (Riemst)