Beschrijving

Wingenesteenweg nr. 33. Hoeve met losse bestanddelen, locatie van de vroegere "Strokot-" of "Schalkleemolen". Deze houten staakmolen op teerlingen stond op een enclave in de heerlijkheid Schalklede, de Schalkledeakker, eigendom van de heren van Poeke. Een leenverhef voor de Graaf van Vlaanderen vermeldt in 1365 een leen en molenwal van Schalklede maar wel

Wingenesteenweg 33 (Ruiselede)
Hoeve met losse bestanddelen, locatie van de vroegere "Strokot-" of "Schalkleemolen".  Deze houten staakmolen op teerlingen stond op een enclave in de heerlijkheid Schalklede, de Schalkledeakker, eigendom van de heren van Poeke. Een leenverhef voor de Graaf van Vlaanderen vermeldt in 1365 een leen en molenwal van Schalklede maar wellicht stond hier al veel langer een molen. "Scalclethe" wordt reeds vermeld in het "Liber Traditionum" (1042) van abt Wichard, waarin hij het bezit van de Sint-Pietersabdij beschrijft. en zou in Ruiselede de oudst bekende naam zijn.