Bijgebouwen van kasteel Schoonhove

Beschrijving

Wilgenbroekstraat nrs. 74-76. Bijgebouwen van het ten zuiden gelegen kasteel "Schoonhove" (cf. Boudewijnlaan nr. 85), m.n. de conciërgewoning (nr. 74), het koetshuis (nr. 76) en de achterin gelegen oranjerie. Rechtover de toegang naar het koetsgebouw ligt de zeker 18de-eeuwse Rotsartdreef, die het kasteel eertijds verbond met de Kortrijkse Kalseide, de huidige Brugsestraat

Wilgenbroekstraat 76-78 (Oostkamp)
Nummer 76. De conciërgewoning bestaat uit twee verschillende volumes, waarvan het hoofdvolume van zeven traveeën en twee bouwlagen onder een schilddak. De oranjerie, gebouwd in 1876, is opgetrokken tegenaan de noordelijke tuinmuur van het kasteeldomein. Klein volume op rechthoekige plattegrond en afgedekt door een schilddakje van zwarte Vlaamse pannen. Nummer 78. Het koetshuis; verankerde, bruine baksteenbouw van drie traveeën onder een schilddak.