Instituut ten Broele met klooster Heilige Vincentius à Paulo en kapel

Beschrijving

Instituut ten Broele met klooster van Heilige Vincentius à Paulo en kapel. Oorspronkelijk mote met 15de-16de-eeuws huis, eigendom van de heren van Vichte, in 1584 kreeg de abdis van het cisterciënzerklooster van Wevelgem er de amortisatie van.

Herenhuis, brouwerswoning en kapel

Groeningestraat 1 (Kortrijk)
Het Instituut ten Broele met voormalig klooster van Heilige Vincentius à Paulo en kapel. Het huidige gebouwencomplex omvat een herenhuis, gebouwd tussen 1761 en 1765 in opdracht van het Kapittel van Onze-Lieve-Vrouw voor de kanunniken, en de voormalige brouwerswoning van Vandemaele-Valcke van de brouwerij de Krone. Beide gevels werden vernieuwd naar ontwerp van architect L. De Munnynck van 1946. Neobarokke kapel van de zusters Paulinen van 1889, naar ontwerp van architect Van Hoecke.