Wederopbouwhoeve Blauwhuis

Beschrijving

Nieuwpoortstraat nr. 6. Wederopbouwhoeve met poort en opschrift "BLAUWHUIS"/ "ANNO 1920" . Deze hoeve gaat terug op een dieperin gelegen belangrijke historische hoeve (de site is nu verlaten en beschermd als archeologische site, cf. Berkelhofstraat z.nr.). De eerst bekende vermelding gaat terug tot 1172 als de hofstede "Lodenspikere"/ "Lodinspikere", wanne

Nieuwpoortstraat 6 (Diksmuide)
Wederopbouwhoeve met poort en opschrift BLAUWHUIS/ANNO 1920 . Deze hoeve gaat terug op een dieper gelegen belangrijke historische hoeve. Wederopbouwhoeve met losstaande bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, met rechthoekige opstelling rondom een deels gekasseid erf. Verzorgd baksteenmetselwerk met aandaken en vlechtingen. Gekanteelde korfboogpoort met opschrift en centrale Marianis in een gesinterde omlijsting. Boerenhuis met dakvenster, rechthoekige muuropeningen onder strek; imposante dubbele dwarsschuur met twee hoge tudorboogvormige poorten en lage rechthoekige wagenhuispoorten verdiept in tudorboognissen.