Teksten van Onze-Lieve-Vrouwkapel, hoeve Boswinning en omgeving

Onze-Lieve-Vrouwkapel, hoeve Boswinning en omgeving versie 2 - 29/3/2016 ()

De bescherming als dorpsgezicht omvat het gehucht in Bos met vrij recente bebouwing, geconcentreerd rond de gotische Onze-Lieve-Vrouwkapel en met meer zuidwaarts de gesloten hoeve Boswinning.

Het beschermingsdossier motiveert de esthetische waarde van de onmiddellijke omgeving van de Onze-Lieve-Vrouwkerk en de Boswinning als volgt: "een gaaf bewaard landelijk gehucht als omkadering van de Onze-Lieve-Vrouwkerk enerzijds en het landbouwareaal van de Boswinning als economische en landschappelijk waardevolle context anderzijds."

• Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DW000053, Bosstraat: Onze-Lieve-Vrouwkerk, Boswinning en onmiddellijke omgeving te Bos (PAESMANS G., 1994).

omgeving olv-boswinning_versie1_13/06/2013 ()

Te midden van de alluviale vlakte van Grote en Kleine Gete met akkers en weiland bevindt zich een kleine agglomeratie met vrij recente bebouwing geconcentreerd rond een gotisch kerkje met meer zuidwaarts een geïsoleerde vierkanthoeve, bekend als de Boswinning.
Bos, oorspronkelijk een gehucht van Zoutleeuw, waarvan het nog alle kenmerken vertoont, werd na de Franse Revolutie met het meer zuidwaarts gelegen Helen, administratief verenigd tot de gemeente Helen-Bos. Momenteel is het een deelgemeente van Zoutleeuw.

De onmiddellijke omgeving van de Onze-Lieve-Vrouwkerk en de hoeve Boswinning vormt een gaaf bewaard landelijk gehucht. Het gebied is de landelijke waardevolle omkadering van de dorpsparochiekerk. Voor de hoeve is de omgeving belangrijk als landbouwareaal en geeft het een waardevolle landschappelijke context.

Bibliografie

• WAUTERS A. 1887:
Géographie et histoire des communes belges, Arrondissement de Louvain. Canton de Léau, Brussel, 11.

Waarden

De Onze-Lieve-Vrouwkerk, Boswinning en onmiddellijke omgeving is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische en artistieke, in casu esthetische waarde

Bron: Beschermingsdossier DB000053