Bethaniakapel

Gemeente Zoutleeuw
Straat Kruisveldstraat, Oude Kassei
Locatie Kruisveldstraat zonder nummer, Oude Kassei zonder nummer (Zoutleeuw)

Bethaniakapel

Kruisveldstraat zonder nummer, Zoutleeuw (Vlaams-Brabant)

Gaaf bewaard voorbeeld van een landelijke votiefkapel, in 1659 opgetrokken in traditionele bak- en zandsteenstijl op vierkante plattegrond met tentdak.

Beschrijving

De bescherming omvat de Bethaniakapel, een landelijke votiefkapel in 1659 gebouwd in opdracht van het Bethaniaklooster.

De Bethaniakapel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

gaaf bewaard voorbeeld van een landelijke votiefkapel - een vierkant volume in traditionele bak- en zandsteenstijl met leien tentdak - volgens een chronogram in 1659 opgetrokken door het Bethaniaklooster van Zoutleeuw.

volkskundige waarde

de Bethaniakapel getuigt van een aloud volksgebruik waarbij Maria volgens een welbepaald ritueel werd aanroepen voor genezing van koorts bij zieke kinderen.