Kasteel en hoeve Dessener

Kasteel en hoeve Dessener en hoeve Schoenwinckel met omgeving

Kasteel en hoeve Dessener zijn beschermd als monument.

Waarden

Kasteel en hoeve Dessener zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Het huidige goed gaat minstens terug tot de 13de eeuw, behoorde toe aan de ridders van Desseneer en vanaf 1557 aan de familie de Lamboy. Wilhelm III de Lamboy herbouwde het slot circa 1640 tot een groot kasteel met een langgerekt neerhof. Latere eigenaars waren de familie de Renesse (tot in de 19de eeuw), een zekere d'Ysendo(o)rn de Blois uit Gelderland (vanaf 1841), de familie Van der Gracht de Rommerswael (vanaf 1871), Hippolyte Arckens-de Bellefroid uit Tongeren (vanaf 1888) en de familie Claessens, eveneens uit Tongeren (vanaf 1907 tot nu) .

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Het gebouwencomplex is deels opgetrokken in de traditionele ‘Maasstijl’, met gebruik van baksteen, mergel- en kalksteen en het voorkomen her en der van typische klooster- en kruiskozijnen, negblokken, muur- en hoekbanden. Een muursegment van de donjon van de oude burcht bleef in de poortvleugel van het kasteel bewaard. Het neerhof bleef qua architecturaal geheel grotendeels behouden, weliswaar met latere aanpassingen. De kasteelrestanten, waaronder twee ronde torens, de poortvleugel en een parallelle vleugel met rondboogarcade, zijn schaarser, daar verkleind en in de loop der tijd ontdaan van de twee zijvleugels.
Waardevolle interieurelementen bleven bewaard in de poortvleugel en de parallelle vleugel van het kasteel: een kalkstenen schouw, een bepleisterde schouwboezem met rococostucwerk, een restant van een oude deuromlijsting, een paar eiken bordestrappen, een overwelfde kelder en een behouden gebint.

sociaal-culturele waarde

De neerhof-opperhof-structuur is nog duidelijk aanwezig. Stallingen, hooizolders, langsschuur, en duiventil in het poortgebouw, met omgevende boomgaarden, wei- en akkerlanden, getuigen van de eeuwenlange agrarische activiteit. De restanten van het kasteel, voorzien van torens met schietgaten, een poortvleugel en een parallelle Vleugel met rondboogarcade, laten een afleesbare evolutie zijn van defensieve burcht naar residentieel kasteel.

Stationsstraat 47 (Kortessem)
Kasteelcomplex uit 1640 met oudere kern, bestaande uit een groot kasteel met een langgerekt neerhof in traditionele Maasstijl.