Hoeve Heerlijkheid van Heule

Beschrijving

Lauwsestraat nr. 152. Historische hoeve z.g. "Heerlijkheid van Heule". Centrum van de heerlijkheid van Heule, gehouden door het Kasteel van Kortrijk. Oudste vermelding in een leenboek van 1365. In het landboek van de heerlijkheid van Drooghendriesch (1748) afgebeeld als volledig omwalde hoeve met losse bestanddelen en met duidelijk te onderscheiden poortgebouw. Aangegeven op de Ferrarisk

Lauwsestraat 152 (Kortrijk)
Centrum van de heerlijkheid van Heule, gehouden door het Kasteel van Kortrijk. Oudste vermelding in een leenboek van 1365. Heden bleef de omwalling enkel ten zuiden van het boerenhuis behouden. Semigesloten hoeve met onverhard erf. Verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken. Boerenhuis, dat in 1921 verbouwd werd maar in kern mogelijk teruggaat tot 1753. Ten westen, 18de-eeuws poortgebouw met wagenhuis. Dubbele dwarsschuur gedateerd 1733.