Beschermd monument

Oorlogsgedenkteken

Beschermd monument van 22-02-2013 tot heden

ID
229
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/229

Besluiten

Oorlogsmonument
definitieve beschermingsbesluiten: 22-02-2013  ID: 5143

Beschrijving

Het oorlogsgedenkteken bij de hoek van de Kerkstraat en de Kasteelstraat te Tervuren is met inbegrip van het plantsoen beschermd als monument.Waarden

Het oorlogsgedenkteken met plantsoen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door:

historische waarde

In 1923 in opdracht van het gemeentebestuur van Tervuren opgericht ter nagedachtenis aan de oorlogsfeiten en -slachtoffers van de Eerste en bij uitbreiding ook de Tweede Wereldoorlog, is dit gedenkteken onlosmakelijk verbonden met de plaatselijke en de Belgische politieke geschiedenis en bezit het aldus een belangrijke historische en documentaire waarde.

artistieke waarde

Door beeldhouwer Camille Vande Capelle (1881-?) en bronsgieter Karel (?) Vindevogel (1875-1952) in 1923 ontworpen gedenkteken, uitgewerkt als een halfcirkelvormige, natuurstenen gedenkmuur, beëindigd door middel van hoekpijlers waarop twee zittende leeuwen - respectievelijk met de wapens van Tervuren en België - en centraal geaccentueerd door een in brons gegoten, met geheven vlag oprukkende, triomferende soldaat, levensgroot en realistisch weergegeven; het geheel symbool voor overwinning en vaderland. Door zijn ligging, beeldbepalend monument dat een fraai ensemble vormt met het voorliggend plantsoen, omzoomd door een lage afscheiding met hardstenen plint en decoratief, smeedijzeren hekwerk.


Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Oorlogsgedenkteken en vrijheidslinde

Kerkstraat zonder nummer (Tervuren)
Vrijheidslinde met ervoor het oorlogsmonument van beeldhouwer R. Blondiau met bronzen beeld door Van de Capelle, ingehuldigd op 19 augustus 1923.