Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Hoeve Hof ten Steene: omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Hoeve Hof ten Steene en omgeving

Waarden

De onmiddellijke omgeving van het Hof ten Steen is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door:

historische waarde

De omliggende weidepercelen met sporen van de twee blokvijvers vormen de relicten van het oorspronkelijke areaal en laten door hun beeldbepalend karakter de intrinsieke waarde van de hoeve tot haar recht komen.

Is de omvattende bescherming van

Hoeve Hof ten Steene

Oppemstraat 153-161 (Meise)
Het Hof ten Steene was voorheen een middelgrote gesloten hoeve met een typerende donjon, die mogelijk opklimt tot de 12de of 13de eeuw. Vermoedelijk refereert de benaming ‘Ten Steene’ naar het eerste in steen opgetrokken gebouw in deze omgeving . Het huidige gebouwenbestand, met uitzondering van de donjon, klimt op tot de 17de en 18de eeuw, hoewel de woning grondig werd verbouwd in 1926. De hoeve is tot vandaag één van de dominante factoren binnen de gehuchtskern.