Beschermd monument

Kasteel van Dormaal

Beschermd monument van 18-07-1996 tot heden
ID: 230   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/230

Besluiten

Kasteel en watermolen met omgeving
definitieve beschermingsbesluiten: 18-07-1996  ID: 3083

Beschrijving

Het neoclassicistisch landhuis uit de tweede helft van de 18de eeuw te Dormaal, is beschermd als monument.Waarden

Kasteel van Dormaal is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Voormalige zetel van een belangrijke heerlijkheid op de grens met het graafschap Loon met hoge, lage en middelbare rechtsmacht, generaties lang in het bezit van de machtige heren de Berghes, en in 1765-1768 heropgebouwd door de erfgename burggravin Marie-Louise Berrewouts, echtgenote van L.-G. Schrynmaekers.
Typologisch merkwaardig U-vormig, classicistisch complex, grotendeels daterend uit de tweede helft van de 18e eeuw, opgetrokken in bak- en zandige kalksteen op kwartsieten plint met pannen zadeldaken en samengesteld uit een typisch dubbelhuis met risalietvormige middentravee en getoogde vensteromlijstingen (1765-68) en een smaller breedhuis met mank zadeldak en vlakke rechthoekige vensteromlijstingen (laatste kwart 18de eeuw) waarop diverse bijgebouwen aansluiten waaronder een traditionele dwarsschuur (1728?) en een door hoekpaviljoenen geflankeerd wagenhuis.


Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Kasteel van Dormaal en watermolen

Grote Steenweg 68, 70, 72 (Zoutleeuw)
In 1765-1768 werd een nieuw classicistisch kasteel gebouwd, het huidige U-vormige complex, met kasteel en watermolen grenst aan de Molenbeek.