Wederopbouwhoeve 't Groot Kameroen

Beschrijving

Oostkerkestraat nr. 34. Achterin gelegen wederopbouwhoeve, zogenaamd "'t Groot Kameroen". Voormalige abdijhoeve van de Cisterciënzerabdij te Cambron (Henegouwen). Over de geschiedenis van de abdijhoeve is bijzonder weinig geweten. De eerste vermelding van de hoeve klimt terug tot 1302, o.m. in rekeningen van Willem van Gullik. Als hoeve met losstaande bestanddelen binnen e

Oostkerkestraat 34 (Diksmuide)
Achterin gelegen wederopbouwhoeve, " 't Groot Kameroen". Voormalige abdijhoeve van de Cisterciënzerabdij te Cambron (Henegouwen). Over de geschiedenis van de abdijhoeve is bijzonder weinig geweten. De eerste vermelding van de hoeve klimt terug tot 1302, onder meer in rekeningen van Willem van Gullik. Als hoeve met losstaande bestanddelen binnen een omwalling aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) onder de naam "Cense Cambron". Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt de hoeve echter nagenoeg volledig verwoest, waarna enkel de imposante langsschuur naar vooroorlogs model wordt heropgebouwd.