Kloosterschool grauwe zusters franciscanessen

Beschrijving

Vermoedelijk tussen 1382-1400, stichting van het klooster "De Grauwzusterskens". Over het klooster en de kloostergemeenschap in de 16de eeuw is weinig gekend, onder meer tengevolge van een brand in 1578 waardoor klooster en archief werden vernield; uitwijking van de gemeenschap naar Rijsel.

Klooster grauwe zusters franciscanessen

Grauwe Zusterstraat 2, 2B, Speiestraat 23, 23A (Wervik)
Klooster, waarvan de stichting opklimt tot de late 14de eeuw. Bakstenen gebouwencomplex omvattende aan de Grauwe Zusterstraat links klooster en kapel met achterliggende, ommuurde kloostertuin, en rechts klaslokalen en latere uitbreidingen aan de Speiestraat. De huidige gebouwen dateren uit de 19de en 20ste eeuw, namelijk de neoclassicistische kapel werd heropbouwd in 1834, en het klooster omvat een neogotisch hoofdgebouw uit de tweede helft van de 19de eeuw en vleugels uit de vroege 20ste eeuw, onder andere heropgebouwd na de Eerste Wereldoorlog. Langs beide straten is ook een rest van de voormalige kloostermuur bewaard.