Priorij van Groenendaal: wagenhuis met personeelsverblijf

Gemeente Hoeilaart
Straat Duboislaan
Locatie Duboislaan 1 (Hoeilaart)

Priorij van Groenendaal

Duboislaan 1, Joannes Ruysbroeckweg zonder nummer, 1, Hoeilaart (Vlaams-Brabant)

Het merendeel der gebouwen werd in 1825 gesloopt. Heden resten evenwel nog het in 1794 gebouwde priorskwartier en een overblijfsel van de kloosterkerk.

Typologiewagenhuizen
Stijlclassicisme
Datering18de eeuw

De bescherming omvat het wagenhuis met personeelsverblijf van de priorij van Groenendaal.

Waarden

Het wagenhuis met personeelsverblijf van de voormalige priorij van Groenendaal is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als een monumentaal opgevatte, laat-classicistische dienstvleugel (1769-1784) in de vorm van een door hoekrisalieten geflankeerd, langgerekt bak- en natuurstenen volume geritmeerd door gevelhoge pilasters met fries van metopen en trigliefen en een bekronende tandlijst.
In 1786 verder afgewerkt en ingericht tot zetel van de woudadministratie waarvan de Oostenrijkse tuinier Joachim Zinner de leiding kreeg genoot deze vleugel sinds het midden van de vorige eeuw vooral bekendheid als het hotel-restaurant Château de Groenendael.