Kluis de Blauwe Toren

Beschrijving

Gistelsteenweg nr. 20/ de Manlaan. "Kluis de Blauwe Toren", één van de twaalf zgn. "blauwe huizen", die in de jaren 1860-1870 door Alfred de Man op het kasteeldomein "De Blauwe Toren" (cf. de Manlaan nr. 50) als uitbatinghoeves werden opgetrokken. De kluis werd samen met zes andere blauwe huizen in 1874 geregistreerd in het kadaster en was

Gistelsteenweg 20 (Jabbeke)
"Kluis de Blauwe Toren", één van de twaalf "blauwe huizen", die in de jaren 1860-1870 door Alfred de Man op het kasteeldomein "De Blauwe Toren"  als uitbatinghoeves werden opgetrokken. De kluis werd samen met zes andere blauwe huizen in 1874 geregistreerd in het kadaster en was de woning van de hovenier van het kasteel. Pittoreske vrijstaande woning in rode baksteenbouw gevat onder een zadeldak (nok haaks op steenweg) met geglazuurde blauwe pannen, gekend als de blauwe huizen.