Teksten van Hoeve Hof ter Poorten met omgeving

Hoeve Hof ter Poorten met omgeving ()

Hoevecomplex uit de eerste helft van de 17de eeuw, met latere aanpassingen, waaronder het woonhuis eind 18de eeuw in laat-classicistische stijl. De omgeving van de hoeve bestaat uit laagstamboomgaarden.

Historiek

Hof ter Poorten is een belangrijke gesloten hoeve van 1626 (wapenschild op het poortgebouw), met aanpassingen eind 18de eeuw en in de 20ste eeuw. Ze wordt op de Ferrariskaart (1771-1777) en in de Atlas van de Buurtwegen (1844) reeds in haar huidige vorm weergegeven. De hoeve is vanaf 1861 in bezit van de familie Fagard.

Het hoevecomplex dateert uit de eerste helft van de 17de eeuw, met latere aanpassingen, waaronder het woonhuis eind 18de eeuw in laat-classicistische stijl.

Op de Ferrariskaart is de onmiddellijke omgeving van de gesloten hoeve aangeduid als boomgaard, verder is open akkerland gesitueerd.

Beschrijving

De bakstenen gebouwen zijn gegroepeerd rondom een rechthoekig erf, dat bereikbaar is via een gekasseide oprit en een poortgebouw. Het poortgebouw van 1626 is gesitueerd in de zuidwestvleugel aan straatzijde. Het woonhuis uit eind 18de eeuw ligt ten noordwesten van het erf. De stallen zijn gesitueerd tegenover het woonhuis, aanleunend bij het woonhuis, en aan weerszijde van het poortgebouw. De zeer ruime dwarsschuur ligt achteraan het erf. Ten noordwesten buiten het erf staat een bakhuis.

De omgeving van de gesloten hoeve bestaat nog steeds uit boomgaarden, maar de hoogstamboomgaarden van op de Ferrariskaart zijn vervangen door laagstamboomgaarden.

De omgeving van het hoevecomplex Hof ter Poorten is beschermd als dorpsgezicht omdat ze integrerend deel uitmaakt van de landbouwuitbating.

Bibliografie

• Archief Onroerend Erfgoed Limburg, DL000319, Hoeve Hof ter Poorten, beschermingsdossier (J. Gyselinck, 1987).

Auteurs:  Gyselinck, Jozef; Foubert, Annemie

Hoevecomplex Hof ter Poorten te Hoeselt is met zijn onmiddellijke omgeving beschermd als dorpsgezicht.