Opgaande zomereik als hoekboom

Knoteik van zomereik

De bescherming als monument betreft de knotboom van zomereik (Quercus robur).
Deze boom bevindt zich op de grens van een akker en het landelijk woongebied en is vermoedelijk de dikste en oudste knoteik uit de omgeving.

Waarden

De knoteik, een zomereik (Quercus robur), met inbegrip van een cirkelvormige zone met een straal van 27,5 meter er rond, met uitzondering van de segmenten die worden ingenomen door de woningen Tombergstraat 14 en 17 en de toekomstige woning Tombergstraat 13, is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

wetenschappelijke waarde

gezien zijn leeftijd is de kans zeer groot dat het autochtoon genetisch materiaal van zomereik betreft.

artistieke waarde

als dikste en vermoedelijk ook oudste knoteik in de regio vormt deze boom het belangrijkste en beeldbepalend object, mede door zijn mooie representatieve groeivorm.

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

de knoteik is een prachtig voorbeeld van een hoekboom (markeert de historische grens tussen twee percelen). Als knotboom vertegenwoordigt hij een beheervorm uit het verleden met als secundaire functie (naast de functie hoekboom) de productie van brand-, ambacht en/of geriefhout uit het rijs van de knot.

Zomereik als hoekboom

Tombergstraat (Lennik)
Deze zomereik (Quercus robur) bevindt zich op de grens van een akker en het landelijk woongebied langs de Tombergstraat te Lennik (deelgemeente Sint-Martens-Lennik).