Oorlogsmonument ontworpen door A. De Cuyper

Oorlogsmonument

Beschrijving

Het oorlogsgedenkteken van Bocholt ontworpen door Alfons De Cuyper ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog, is beschermd als monument.

Oorlogsgedenkteken is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Opgericht om de feiten en slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog te gedenken, en bij uitbreiding die van de Tweede Wereldoorlog, is het oorlogsmonument een getuige van de Belgische en Bocholtse politieke geschiedenis en bezit het zodoende een belangrijke historische en documentaire waarde.

artistieke waarde

Vermoedelijk door de internationaal bekende beeldhouwer Alfons De Guyper (1877-1954) ontworpen en/of uitgevoerd, traditioneel 19de-eeuws ogend gedenkteken uit 1919-1923, typologisch als een vooraan en opzij door voluten geflankeerde, vierkante pijlervormige sokkel uitgewerkt, met een bekronend standbeeld van een soldaat uit de Eerste Wereldoorlog en omringd met zeven paaltjes; rijke symbolentaal, getuige het standbeeld van de trotse soldaat met geweer en vaandel en de diverse inscripties, symbolen voor moed, oorlogsstrijd, vaderland en overwinning.

Dorpsstraat (Bocholt)
Het monument voor de gesneuvelden 1914-1918 werd ontworpen in 1919, en in 1921 geplaatst op de hoek van het goed "van den Steen", gelegen aan de andere kant van de kerk. In 1923 keurde de gemeenteraad een speciaal krediet goed voor de plaatsing van arduinen palen en ijzeren kettingen, ter bescherming en versiering van het monument.