Hoeve 't Groot Kerkegoed

Beschrijving

Voormalige hoeve zogenaamd "'t Groot Kerkegoed". Volgens het landboek van Oostkamp van circa 1725 had deze hoeve in de 18de eeuw een oppervlakte van meer dan 50 ha, waarvan 40 ha land en ongeveer 10 ha bos. Oorspronkelijk toegankelijk via een lange dreef, in onbruik geraakt door de aanleg van de spoorweg Brugge - Gent.

Halvemaanstraat 8 (Beernem)
Grosso modo met huidige gebouwenconfiguratie weergegeven op de kaart van Ferraris van 1770-1778. Hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rondom een heraangelegd erf. Erftoegang geflankeerd door twee hekpijlers. Linker pijler met ingewerkte beeldnis. Boerenwoning met dubbelhuisopstand van zeven traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak. Geïntegreerde stal, een lager volume van verankerde rode baksteen. Vrijstaande schuur en stal van verankerde rode baksteen onder een pannen zadeldak.